Persoonlijk Leiderschap: de weg naar duurzaamheid

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een blog door Josephine Meijer.

Persoonlijk Leiderschap: leiding nemen over je keuzes. Dat is het onderwerp van de laatste workshop in onze Bright Future Lab serie die we geven aan alle eerstejaars Business Administration op het ROC. Gisteren de eerste groepen gehad en ik gloei nog na.

Waarom dit onderwerp in een serie over duurzaamheid? Omdat duurzaam leven staat of valt met de keuzes die we maken. Welke keuze vind je belangrijk genoeg om voor te gaan staan? “The question of reaching sustainability is not about if we will have enough energy, enough food, or other tangible resources – those we have. The question is – will there be enough leaders in time?” En die leiders zullen een sterk ontwikkelde innerlijke leider nodig hebben.

DE INGREDIËNTEN VAN PERSOONLIJK LEIDERSCHAP
Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf zijn, en je eigen weg volgen. En dat is lang niet altijd makkelijk. En daarom hadden we het over de essentiële ingrediënten ervan: zelfkennis, moed en kwetsbaarheid. Toen ik vroeg aan de groep wie kwetsbaarheid ziet als zwakte stak een kwart van de klas zijn hand op (enkel mannen). Een mannelijke klasgenoot stelde vragend “maar kwetsbaarheid maakt je toch meer mens?”, waarna ik van binnen stond te springen op mijn stoel. Genietend luisterde ik hoe het gesprek zich ontwikkelde, en alle onderwerpen door de groep zelf werden ingebracht.

OEFENEN
Persoonlijk leiderschap kun je versterken, door je zelfkennis, moed en kwetsbaarheid te oefenen. En dus faciliteerden we een ‘oefenronde’. Aan ons om de juiste ingang te creëren, aan hen om te bepalen hoe diep ze daar mee gingen. In kleine groepen deelden ze met elkaar o.a. waar ze blij van worden, waar ze trots op zijn, wat ze moeilijk vinden en waar ze dankbaar voor zijn. Langzaam zag en hoorde je de sfeer veranderen: van luidruchtig naar rustig, van achterover hangen naar geconcentreerd voorover leunen, van grappen maken naar aandachtig luisteren. De mentor merkte op dat zijn leerlingen dingen deelden die hij in alle maanden daarvoor nog niet had gehoord.

Moed is besmettelijk. Als je de moed hebt jezelf te laten zien nodig je daarmee de ander uit datzelfde te doen. Vanuit die echtheid kan er verbinding ontstaan. En het is diezelfde moed en echtheid, ons persoonlijk leiderschap, die nodig is om de transitie te maken naar een duurzame wereld, eentje waarin we voor onszelf zorgen, elkaar en de wereld waarop we leven.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Utrecht Natuurlijk en ROC Midden-Nederland.

Meer interessante projecten

Hoe breng je duurzaamheid aan de man?

Zes lessen die wij leerden over workshops Duurzaamheid geven op het MBO We geven een serie van drie workshops over Duurzaamheid en

16.000 woningen verduurzamen

1 bedrijf. 4 duurzaamheidsdoelen. 150 mensen. 1 middag. Op 12 november faciliteerden we de Duurzame Middag voor de medewerkers van Accolade. Accolade

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.