Wat is voor ons duurzaamheid?

De aarde is van nature een duurzaam systeem, dat door cycli zoals fotosynthese oneindig kan voortbestaan. Sinds de Industriële Revolutie zijn wij als mens deze natuurlijke cycli aan het doorbreken op een manier die onder andere tot klimaatverandering leidt. Door klimaatverandering worden sommige plekken onbewoonbaar (door extreme hitte of eilanden die onder water verdwijnen) waardoor er miljoenen mensen moeten vluchten. Er is steeds minder vruchtbare aarde door de energie-intensieve industriële landbouw. Door opwarming van de zee is fytoplankton – dat aan de basis staat van de voedselketen in de oceaan – met 40% afgenomen sinds 1950, en zo kunnen we nog een heel lijstje maken.

Er is dus grootschalige verandering nodig. Want het kan zoveel beter, mooier, rechtvaardiger! En dat is hard nodig. Wij helpen bouwen aan een duurzame, rechtvaardige samenleving.

Hoe? Door jongeren bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Een belangrijk framework waar we mee werken is het wetenschappelijke Framework voor Strategische Duurzame Ontwikkeling, dat begin jaren ‘90 is ontwikkeld door de Zweedse arts Karl-Henrik Robèrt. Een beetje vreemd misschien, dat een arts zich bezighoudt met duurzaamheid, maar hij realiseerde zich na het beroemde Brundtland rapport uit 1987 dat we een gemeenschappelijke taal nodig hebben om goede oplossingen te vinden voor zaken als klimaatverandering. En die gemeenschappelijke taal en een heldere, concrete definitie van duurzaamheid was er nog niet. Daarom heeft hij een groep wetenschappers om zich heen verzameld en in een proces van maanden onderzocht aan welke principes we moeten voldoen om duurzaam te leven.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Bright Future Lab

Copyright 2019 © All rights Reserved. Design by 2dayweb.nl
Sluit Menu