Wat is voor ons duurzaamheid?

Duurzaamheid gaat volgens ons over 3 dingen: 
1) zorgen voor jezelf
2) zorgen voor anderen
3) zorgen voor de planeet

Het mooie is dat deze drie aspecten nauw met elkaar verbonden zijn. In zekere zin hetzelfde.

De aarde is van nature een duurzaam systeem, dat door cycli zoals fotosynthese oneindig kan voortbestaan. Sinds de Industriële Revolutie zijn wij als mens deze natuurlijke cycli aan het doorbreken op manieren die onder andere tot klimaatverandering leiden. Door klimaatverandering worden sommige plekken onbewoonbaar (door extreme hitte of eilanden die onder water verdwijnen) waardoor er miljoenen mensen moeten vluchten. Er is steeds minder vruchtbare aarde door de energie-intensieve industriële landbouw. Door opwarming van de zee is fytoplankton – dat aan de basis staat van de voedselketen in de oceaan – met 40% afgenomen sinds 1950, en zo kunnen we nog een heel lijstje maken. Tegelijkertijd is er nog altijd grote ongelijkheid, worden mensen gediscrimineerd of onderdrukt op basis van hun afkomst, seksuele geaardheid of gender, en moeten velen onder slechte of gevaarlijke omstandigheden werken. 

Er is dus grootschalige verandering nodig. Want het kan zoveel beter, mooier, rechtvaardiger! En dat is hard nodig. Wij helpen bouwen aan een duurzame, rechtvaardige samenleving.

Hoe? Door jongeren bewust te maken van het belang van duurzaamheid en de rol die zij hier zelf in spelen. Een belangrijk framework waar we mee werken om het ecologische aspect uit te leggen is het wetenschappelijke Framework voor Strategische Duurzame Ontwikkeling, dat begin jaren ‘90 is ontwikkeld door de Zweedse arts Karl-Henrik Robèrt. Een beetje vreemd misschien, dat een arts zich bezighoudt met duurzaamheid, maar hij realiseerde zich na het beroemde Brundtland rapport uit 1987 dat we een gemeenschappelijke taal nodig hebben om goede oplossingen te vinden voor zaken als klimaatverandering. En die gemeenschappelijke taal en een heldere, concrete definitie van duurzaamheid was er nog niet. De methode is in de afgelopen 25 jaar beproefd en uitgebreid getest, met positieve resultaten van organisaties, overheden en bedrijven over de hele wereld. 
 
Wij geven onze jongeren een aantal basis elementen van het Framework mee: onder andere inzicht de geschiedenis van de aarde in vogelvlucht, de vier duurzaamheidsprincipes en een praktisch stappenplan om iets duurzamer te maken. Of dat nou een schoolproject is, een concreet product, of hoe je je eigen leven leidt: het kan allemaal! Want om terug te komen bij waar we begonnen: duurzaamheid gaat over zorgen voor jezelf, anderen en de planeet. En daarmee kunnen we vaak meer impact maken dan we denken. 
 
 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Bright Future Lab

Copyright 2019 © All rights Reserved. Design by 2dayweb.nl
Sluit Menu