130 business studenten en duurzaamheid

130 business studenten en duurzaamheid

“Wanneer komt Bright Future Lab weer terug?” Dat vroegen de business studenten van het ROC MN nadat wij daar vorig schooljaar gastlessen gaven. En dat vragen ze volgens de docente niet vaak. Wij zijn de kwaadste niet en dus zijn we dit schooljaar terug met een traject van drie workshops over duurzaamheid en persoonlijk leiderschap. Honderddertig studenten zijn binnen het vak Burgerschap met ons aan de slag om te ontdekken wat duurzaamheid eigenlijk betekent en hoe ze zelf impact willen en kunnen maken.

De Uitdagingen van Duurzaamheid

In onze eerste workshop ‘De uitdagingen van duurzaamheid’ gingen we in vogelvlucht door het thema duurzaamheid en ontdekten de studenten dat dit over veel meer gaat dat alleen groene energie. Ze leerden dat de aarde een complex systeem is waar zij een invloedrijk onderdeel van zijn.

Wist jij dat alles wat er op aarde is en gemaakt wordt, nooit verdwijnt? Het verandert hooguit van vorm. En wist jij dat de mens (de homo sapiens) pas 300.000 jaar op de aardbol rondloopt? Dat is 0,004% van de tijd dat de aarde bestaat, want die is namelijk al 4,5 miljard jaar oud. Hoewel een hoop studenten verrast waren door onze ‘fun facts’ over de evolutie van de aarde, waren er ook een aantal die ons zelfs wisten aan te vullen! Tof om te merken hoe sommigen al enorm geïnteresseerd zijn in het onderwerp terwijl het anderen weinig uitmaakt of we duurzaam bezig zijn of niet. De intentie van de workshop is niet om van iedereen een duurzaamheid guru te maken. Het gesprek er over voeren, meningen uitwisselen, ruimte om vragen te stellen, inspiratie delen, dat is ons doel.

De nieuwsgierigheid naar waarom wij doen wat we doen was groot. “Zet u zich dan full time in voor de toekomst van anderen?” De vraag deed ons denken aan de wijze woorden dat we de aarde niet erven van onze voorouders, maar dat we hem lenen van onze kinderen.

In januari volgt de tweede workshop over Duurzaamheid en Verandering waarin de studenten aan de slag gaan met hun challenge, in april sluiten we af met Duurzaamheid en Impact. Wordt vervolgd!  

 

Deze workshop serie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Utrecht Natuurlijk.

Sluit Menu